fbpx

Перспективний Bolt: про плюси й мінуси інвестування в сервіс таксі

Все більшу популярність у світі набувають колективні інвестиції, так звані синдикати. Завдяки такому підходу інвестори з чеками у $5000 – 10 000 можуть опосередковано ставати акціонерами непублічних перспективних компаній. В Україні такий інструмент пропонують TA Ventures, SID Ventures і Toloka.vc. Саме останні зараз пропонують інвестувати в компанію Bolt, яка спеціалізується на сервісі таксі й оренді електросамокатів.
Директор з інвестицій Capital Times, Артем Щербина, провів аналіз* компанії Bolt та оцінив рівень доходу, на який можуть розраховувати інвестори, і поділився його результатами з Mind.

Зараз серед інвесторів активно шириться ідея інвестицій у компанію BOLT – послуги таксі та оренди скутерів.
Вирішив провести власний аналіз щодо перспектив таких інвестицій.

Спершу дисклеймер. Не маю жодного стосунку до Toloka.vc, жодних партнерських домовленостей чи інших зобов’язань. З повагою ставлюся до проєкту та вважаю синдикативні інвестиції одним із найкращих інструментів на сьогодні. Висловлюю власну думку, яка не є інвестиційною рекомендацією. Аналіз робив для власних цілей. Сподіваюся, що його підсумки щодо компанії Bolt будуть корисні для всіх приватних інвесторів.

Згідно з даними компанії, BOLT демонстрував найбільші темпи зростання у 2021–2022 роках у порівнянні з аналогами.

Перспективний Bolt: про плюси і мінуси інвестування у сервіс таксі

Такий темп забезпечувався активною експансією в країни Африки та розширенням географії в Європі. Станом на кінець 2023 року BOLT був присутній у 45 країнах.

За сегментами:

  • 75% виручки компанії формується завдяки ride-hailing (таксі);
  • 15% – e-scooter & car rental;
  • 10% – food delivery app.

За географією виручки: 70–80% – це Європа, 20–25% – Африка

На початку 2022 року компанія залучила інвестиції за оцінкою 7,4 млрд євро. На сьогодні інвесторам пропонуються акції компанії за оцінкою 5,1 млрд євро (за даними Toloka).

Зазначу, що тут і далі навожу прогнозовані результати власних розрахунків щодо діяльності компанії за 2023 рік, адже офіційні дані наразі відсутні.

Так, BOLT генерував виручку в 1,3 млрд євро за 2022 рік. Обсяги виручки у 2023 році, за моєю оцінкою, можуть сягнути 1,5–1,6 млрд євро (+25%)

Перспективний Bolt: про плюси і мінуси інвестування у сервіс таксі

Операційний збиток компанії у 2022 році був 260 млн євро. У 2023-му, за моїми оцінками, він може становити мінус 200–220 млн євро.

У компанії працює 4200–4800 працівників. Середня зарплата становить 3000–3200 євро на місяць. Це близько 10% витрат компанії.

Ще 10% витрат – це CAPEX, оновлення автівок і скутерів. Інші 80% – це маркетинг та інші операційні й фінансові витрати.

Накопичений збиток на 2022 рік – 665 млн євро. На 2023 рік може досягти 700 млн євро.

Серед публічних компаній доступні фінансові показники: UBER, LYFT, Delivery Hero, JustEat Takeway, DoorDash, Coupang, Maplebear, Gojek, Grab.

За показником EV/Sales медіана вартості 3,9х виручки. Компанія BOLT за оцінки 5,1 млрд євро має мультиплікатор 3,2х виручки.

За показником Price / OperatingCashFlow медіана вартості становить 27,7х операційного грошового потоку. У BOLT цей показник негативний. За оцінки 5,1 млрд євро Bolt мав би генерувати 180 млн євро операційного прибутку (не очікую раніше 2026 року).

Варто зауважити, що для збиткових аналогів із негативним операційним потоком мультиплікатор до виручки становить 1,5х. Тут Bolt на сьогодні виглядає вдвічі дорожче.

Перспективний Bolt: про плюси і мінуси інвестування у сервіс таксі

Для компаній, які надають послуги таксі, поточний мультиплікатор до виручки становить 4,5х. Для Bolt це потенціал у 40% від поточної оцінки.

Інвестору в непублічні компанії варто правильно розуміти всі ризики, а саме: 

  • Дохідність не гарантована. Ба більше, якщо ви десь почуєте про гарантії – біжить. Це інвестиції, а значить, завжди є ризик.
  • Низька ліквідність. Кошти вкладаються на невідомий строк, їх неможливо буде забрати через відсутність ліквідності. У цій ідеї орієнтовний строк виходу інвесторів – 2 роки.
  • Слабка поінформованість. Вихід офіційної звітності компаній-стартапів відбувається один раз на рік або перед новим раундом залучення інвестицій. Навіть щодо поточної ідеї офіційні результати компанії за 2023 рік будуть опубліковані тільки за 5 місяців.
  • Ризики інфраструктури. Інвестиції через синдикати – це завжди опосередковане володіння активом. Тобто інвестор не отримує акції чи облігації компанії на свій рахунок. Інвестор виступає власником частини компанії (SPV), яка є власником цінних паперів.
  • Ризик бізнесу об’єкта інвестування. Цей ризик притаманний усім видам інвестиційних активів. У цьому випадку компанія може не утримати поточний рівень розвитку, змінити плани виходу на IPO чи провести додаткову допемісію акцій для залучення фінансування, що погіршить потенціал такої інвестиції.

З огляду на плани Bolt провести IPO у 2025 році, ідея інвестування в компанію цікава та може принести 20–40% доходу при незмінних умовах.

Для мене поточна оцінка не має очевидної премії за ризик і ліквідність у порівнянні з публічними аналогами. Також для ухвалення зваженого інвестиційного рішення недостатньо актуальних даних від самої компанії.

Тож, якщо вам комфортні такі ризики й вас влаштовує цільова дохідність – уперед.

*Розрахунки наведені за даними таких джерел інформації: err.ee, finance.yahoo, gurufocus.com, reuters.com

Джерело – Mind.ua

Всі свіжі інсайти, новини та дослідження доступні першими для підписників телеграм боту. А деякі ексклюзивні матеріали доступні тільки там. Приєднуйтесь!

Інші новини

Прокрутити вгору