fbpx

Інвестиції у «темні часи»: які стратегії працюють

Артем Щербина, директор із інвестицій Capital Times, розповів «Мінфіну» про основні тренди, які зараз є рушійною силою на глобальному ринку капіталів, та загальні принципи вибору інвестиційної стратегії на період «темних часів» на ринку. Будь-яка вдала спекулятивна інвестиційна ідея може принести 100−1000% річних, проте ризикувати всім наявним капіталом для таких «авантюр» точно не варто. Куди простіше та раціональніше бачити середньо- та довгострокові тренди — як макроекономічні, так і суто ринкові, — щоб правильно передбачати динаміку ринку та використовувати необхідні для заробітку інструменти.

Три глобальних тренди, які домінують сьогодні

1. Жорстка монетарна політика центробанків

Світ переживає активну фазу підвищення облікових ставок центробанками розвинених країн. Причому поточний цикл може тривати до середини 2023 року, за оцінками багатьох експертів. Регулятори борються з високою інфляцією, намагаючись знизити споживання за рахунок подорожчання грошей.

Для прикладу, ФРС США від початку 2022 року підвищив облікову ставку з 0,25% до 2,50%. Очікується, що до кінця поточного року ставка в США зросте до 3,75%, а у 2023-му може досягнути 4,25%.

У Європі ситуація схожа. ЄЦБ у липні вперше за останні 11 років підвищив ставку (з 0% до 0,5%). На кінець року очікується 1,1%. Банк Англії почав підвищувати відсоткові ставки ще наприкінці 2021 року. Відтоді ставка зросла з 0,2% до 1,75%, але інфляція в острівній країні поки що не збирається сповільнюватися (за прогнозами економістів, пікові значення можуть бути досягнуті у IV кварталі 2022 року на рівні близько 13%).

Навіть Швейцарський національний банк намітив шлях до виходу швейцарського франка з зони від’ємних відсотків, змінивши ставку з -0,75% до 0,25% та оголосивши про намір продовжити відповідні рішення.

2. Деглобалізація

Цей процес розпочався ще до covid-19, коли експрезидент США Дональд Трамп почав активно застосовувати політику протекціонізму відносно Китаю, Мексики та Європи. Тоді вперше заговорили про можливу глобальну кризу (навіть депресію) через торгові війни, порушення ланцюгів постачання товарів та інвестиційного клімату.

Пандемія коронавірусу тільки поглибила проблеми у міжнародній торгівлі, оголила цілий спектр ризиків, як для національних економік, так і для великих корпорацій. Китай взагалі повністю закривав порти, що призвело до зростання вартості фрахту у світі, виникнення численних черг кораблів у портах у всьому світі.

Тепер додається воєнна напруга. Як пишуть західні економісти, світ дробиться й переходить від однополярного устрою до багатополярного. Китай став занадто великим, щоб його ігнорувати та не враховувати його інтереси з боку США. Тому ми бачимо загрозу на Тайвані, як центру розподілу впливу китайської та американської доктрин. Не виключаємо, що й Росія очікувала на підтримку свого східного партнера, коли здійснила воєнне вторгнення в Україну.

3. Сповільнення глобальної економіки

Влітку 2021 року МВФ прогнозувало зростання світової економіки на 4,9% та 3,5% у 2022 та 2023 роках відповідно. Минуло понад року, і останній прогноз МВФ передбачає зростання на 3,2% та 2,9% за аналогічний період (деякі аналітики передбачають сповільнення до 2,6% та 1,5%).

Китай, локомотив світової економіки, покаже цього року всього 2,8−3% зростання реального ВВП. Багато економістів ставлять за базовий сценарій «м’яку рецесію» в США та Європі у 2023 році.

Щобільше, США вже перебувають у технічній рецесії, попри сильний ринок праці та прибутки великих корпорацій, що зростають. Та бізнес вже готується до гіршого. Великі роботодавці, серед яких Microsoft, Amazon, Google, Lyft, Netflix, призупинили наймання нових працівників або почали звільнення.

Активність промислових та сервісних компаній знижується, про що свідчить динаміка індексу Global PMI. Зростає тривалість постачання комплектуючих та готових товарів через невирішені проблеми з логістикою та затримки в портах. Війна в Україні, зокрема, сильно вдарила по обсягам експорту/імпорту зернових та олійних культур. Агресія Росії також викликала енергетичну кризу в Європі, особливо в Німеччині, промисловому центрі Старого світу.

За таких умов інвестувати на глобальному ринку надзвичайно складно, навіть для довгострокових стратегій. Фондовий індекс S&P500 за 8 місяців 2022 року втратив у капіталізації 17%. Акції таких гігантів як PayPal, Meta Platforms (екс-Facebook) чи Netflix подешевшали на 50%!

Звичайно є й ті компанії, які виграють від поточної дестабілізації у світі. Це нафтові компанії (Chevron, Shell), традиційна енергетика та альтернативна енергетика (Sempra, Enphase Energy, First Solar), оборонний сектор (Lockheed Martin, Rheinmetall) чи постачальники добрив для аграріїв (Corteva, Nutrien).

Враховуючи зазначені вище тренди, можна стверджувати, що глобальна економіка зайшла у пізній цикл розвитку і, можливо, дійсно ввійде в кризу у 2023 році. Отже, шукати простих рішень на інвестиційному ринку не варто – вони не принесуть бажаної дохідності.

Принципи вибору оптимальної стратегії на «темні часи» для ринку капіталів

  1. Висока дохідність можлива лише за активного управління портфелем. Якщо у вас є достатньо часу та досвіду, ви розумієтеся на опціонах, арбітражних операціях чи маржинальній торгівлі – тоді, звісно, можна ризикувати у пошуках двух- або трьохзначних дохідностей на волатильному, падаючому ринку. Якщо ні, зверніться до професійного управляючого активами. Ми, наприклад, реалізуємо стратегії з потенціалом 10-50% річних з контрольованим ризиком для капіталів від 50 тис. дол.
  2. Визначитися зі строком інвестування. Якщо вам комфортна стратегія на 5 чи більше років, тоді доречно почати формувати портфель з акцій цікавих та стабільних компаній. Бажано розбити набір портфелю на 3-5 частин на різних цінових рівнях. За такого підходу дохідність довгих інвестицій може перевищити 30% річних навіть при негативному сценарію розвитку подій в найближчі 1-2 роки.
  3. Консервативні інвестори можуть сформувати портфель з корпоративних облігацій надійних емітентів, які зараз приносять 4-5% річних у доларі. Враховуючи описані вище тренди, протягом наступних 6-9 місяців дохідності можуть бути ще вище, саме тому почати інвестувати в облігації слід на горизонт 1-3 роки з подальшим збільшенням терміну погашення облігацій.
  4. Традиційні інвестиції у золото або нерухомість залишатимуться слабким вибором через зростання вартості долара США у світі та підвищення кредитних/іпотечних ставок для населення. Завершення циклу підвищення ставок може бути цікавим довгостроковим моментом для купівлі і золота (чи інших дорогоцінних металів), і нерухомості.
  5. Альтернативні інвестиції, до яких віднесемо: криптовалюти, бізнеси, стартапи чи предмети мистецтва – передбачають високу експертизу у тій чи іншій сфері. Звичайно, глобальні тренди також мають вплив на ці інструменти, тому інвесторам слід бути обачними при вкладенні капіталу в альтернативні активи та знизити свої апетити по дохідності. Саме раціональні рішення мають займати 100% інвестиційного портфелю.
  6. Тримайте запас капіталу (ліквідності) на випадок крутих та цікавих інвестиційних можливостей у 2023 році. З високою ймовірністю, через 12-18 місяців ми побачимо старт нового циклу зростання фінансових активів у світі.

Саме на основі фундаментального бачення трендів ми реалізовуємо інвестиційні стратегії для клієнтів. У вас завжди є вибір: довірити управління інвестиціями професійним учасникам ринку чи інвестувати особисто. Другий варіант зараз потребує вкрай раціонального та далекоглядного мислення. Простих відповідей на ринку капіталу шукати не варто.

Джерело – minfin.com.ua

Всі свіжі інсайти, новини та дослідження доступні першими для підписників телеграм боту. А деякі ексклюзивні матеріали доступні тільки там. Приєднуйтесь!

Інші новини

Прокрутити вгору