fbpx

Скільки коштує ваша компанія? Як провести оцінку бізнесу

Більшості власників бізнесу краще зрозуміти свою компанію допоможе щорічна оцінка вартості активів, а не фінансова звітність

У сьогоднішній період пандемії, фінансових потрясінь і коливань біржових товарів, питання вартості бізнесу відходять на другий план. На моїх заходах «Інструменти управління вартістю бізнесу» питання, що ставиться найчастіше, стосується саме оцінки. При цьому, коли я питаю власників, чи знають вони, скільки коштує їхня компанія або її окремий актив, більшість з них дає негативну відповідь.

Чому ми маємо дбати про вартість бізнесу?
Ніхто ніколи не просить про це. Банки, організації та урядові установи ніколи не вимагають від власників бізнесу розкривати інформацію про вартість їхньої компанії.
Насправді, є багато зацікавлених сторін, які оцінюють ваш бізнес щодня. Це ваші співробітники, інвестори та клієнти, партнери та спадкоємці. Ризикну припустити, що це саме собою має бути достатньо вагомою причиною для того, щоб подбати про оцінку свого бізнесу.

Що покупці шукають у бізнесі
А давайте поглянемо на це так: якби ви хотіли придбати бізнес, що б ви шукали? Поставте себе на місце покупця — чудова вправа, щоб вгамувати оціночні очікування. Упевнений, ви б шукали диверсифіковану клієнтську базу, високі бар’єри для входу з боку конкурентів, системно-вибудуваний бізнес і спосіб отримання доходу, високу маржу і багато іншого. А тепер, будьте чесними: у вашій компанії є ці характеристики?

Переваги регулярно оновлюваної оцінки бізнесу
У мене часто виникає одне і те ж питання: чому оцінка бізнесу не стала широко використовуватися як інструмент стратегічного планування для приватного бізнесу?
Щороку компанії залучають бухгалтерські фірми для аудиту або складання звітів, тому що банки, податкові органи та інші організації вимагають фінансової звітності, перевіреної незалежною третьою стороною. Я щиро вірю, що щорічна оцінка вартості активів дозволить більшості власників бізнесу краще зрозуміти свою компанію, ніж фінансові звіти.

Найкраща порада щодо оцінки
На мій погляд, чинні стандарти оцінки необхідно переглянути. Сьогодні все частіше можна зустріти суто математичний підхід до оцінки активів, що докорінно неправильно. Вартість бізнесу не дорівнює його ціні: не можна просто обчислити вартість активів і робочого капіталу. В ході оцінювання потрібно враховувати макроекономічні показники і практику угод M&A в конкретний відрізок часу, щоб зробити коригування в більший або менший бік. Вартість — це безліч факторів, на частину з яких можна і потрібно впливати.

Не новина, що в умовах економічної кризи оцінка одного і того ж активу продавцем і покупцем сильно відрізняється. Ми спостерігаємо різку розбіжність очікувань сторін, коли продавець мислить минулим, роблячи акцент на історичній прибутковості бізнесу. У той же час інвестор бере за основу фактичні кризові дані, домагаючись дисконтування ціни.
Метою стратегії продавця має стати максимізація вартості бізнесу і відхід від оцінки його компанії на підставі даних кризового року. Це можна реалізувати, керуючи факторами оцінки. Зокрема, це темп зростання бізнесу, управлінська команда, час угоди, тип інвестора, структура угоди, переговорний процес. Робота з кожним з цих факторів може збільшити вартість бізнесу.

Крім усього вищезгаданого, якісна комплексна оцінка бізнесу повинна:
1. Базуватися на глибокому аналізі ключових ринкових і операційних показників бізнесу.
2. Спиратися на точну фінансову інформацію, якісний прогноз і оцифровані стратегічні цілі.
3. Описувати варіанти збільшення вартості та визначати фактори, які можуть вплинути на їх реалізацію в середній і довгостроковій перспективі.
4. Встановлювати контрольні точки, для того щоб в подальшому аналізувати їх на відповідність стратегії максимізації вартості бізнесу.
5. Чітко визначати сильні та слабкі сторони бізнесу з позиції потенційного покупця і містити рекомендації щодо покращення останніх.
6. Вивчати найбільш реалістичні варіанти продажу, доступні для акціонерів.
Джим Коллінз, автор книги «Від хорошого до великого», визначив, що вимірювання корпоративної вартості є ключовим інструментом для відстеження переходу компанії від хорошої до великої.

Періодична оцінка бізнесу як інструмент стратегічного планування допоможе власнику:
1. Отримати цифрову оцінку корпоративної вартості, створеної в результаті виконання стратегії.
2. Краще зрозуміти, які інструменти він може використовувати, щоб підвищити вартість свого бізнесу зараз, і вибрати інструменти максимізації вартості на майбутнє.
3. Отримати унікальні переваги серед потенційних інвесторів і кредиторів.

Спеціально для Новое Время

Всі свіжі інсайти, новини та дослідження доступні першими для підписників телеграм боту. А деякі ексклюзивні матеріали доступні тільки там. Приєднуйтесь!

Інші новини

Прокрутити вгору