fbpx

Витягнути «з під подушки»: як і куди вигідно інвестувати під час війни

Від початку повномасштабної війни на території України інвестиційна активність для багатьох українців відійшла на задній план. Заощадження, якщо такі є, використовуються населенням для покриття власних базових потреб (безпека, житло, їжа) та на фінансову допомогу ЗСУ, державі чи рідним у боротьбі проти ворога. Однак з часом постає необхідність думати не лише про «сьогодні», але й про «завтра». Так, протягом трьох тижнів, коли українці отримали можливість купувати цінні папери в «Дії», було продано військових облігацій на понад 82 млн грн. Артем Щербина, директор з інвестицій, голова офісу R&D Capital Times, проаналізував спеціально для Mind інвестиційні можливості в Україні, серед яких банківські продукти, державні облігації та акції публічних компаній в Україні.

Чи вигідно класти гроші на депозити?

Класичний та зрозумілий кожному фінансовий продукт, який сьогодні, як це не дивно, стає чи не найдохіднішим інструментом для українців. Справа в тому, що поточні регуляторні обмеження з купівлі безготівкової валюти суттєво звужують можливості українців. На готівковому ринку, де обмежень по сумах не існує, поточний курс сягає 40 грн/$. А безготівкова валюта коштує від 36,6 до 37,5 грн/$ (або, відповідно, на 8,5 чи 6,3% дешевше).

Тож, згідно з положеннями НБУ, українець – фізична особа має можливість:

  • купити безготівкову валюту в еквіваленті 100 000 грн у банку з обов’язковим відкриттям депозитного рахунку мінімум на три місяці. Наприкінці строку депозиту клієнт може забрати вже готівкову валюту у банку. Курс купівлі валюти встановлює сам банк – зараз на ринку, в середньому, курс продажу безготівкової валюти 37,5 грн/$.
  • Якщо рахувати в гривні, то ті, хто скористався такою можливістю три місяці тому, зараз можуть забрати готівкову валюту, куплену по 37,5 грн/$, та обміняти її в обміннику по 40 грн/$. Це гривневий дохід 6,7%, або 26,8% річних!

Основний ризик тут в тому, що НБУ може змінити «правила гри» протягом цих 3 місяців і, наприклад, заборонити зняття готівкового долару з рахунку. Тоді банк запропонує вам або зняти гроші за курсом банку, або продовжити депозит ще на 3-6 місяців. Саме тому, у договорі з банком на відкриття валютного депозиту не прописують умови повернення коштів.
  • купити безготівкову валюту без обмежень у сумах за офіційним курсом НБУ 36,6 грн/$ у банку з обов’язковим відкриттям депозитного рахунку мінімум на шість місяців. Наприкінці строку депозиту клієнт зобов’язаний продати накопичену валюту банку за офіційним курсом НБУ на момент закінчення депозиту. Тобто, за поточних умов клієнт бере на себе ризик подальшої девальвації гривні на готівковому ринку, але сподівається на перегляд Нацбанком офіційного курсу протягом 6 місяців (за яким і буде проведено виплату тіла вкладу).

Основний ризик, звичайно, це 0% доходу, якщо офіційний курс залишиться незмінним. За такого сценарію вартість грошей за 6 місяців просто знеціниться на розмір інфляції. Ми передбачаємо, що НБУ може переглянути офіційний курс у сторону збільшення у І кварталі 2023 року. Потенційна дохідність такого депозиту детальніше – у таблиці наприкінці.

Яка ситуація з ОВДП?

Державні облігації та військові облігації доступні для купівлі у застосунках всіх провідних банків країни, а також у «ДіЯ». Фізичні особи можуть купувати як гривневі, так і валютні ОВДП без обмежень у сумі.

Єдине обмеження: при погашенні валютної облігації інвестор може знімати з рахунку валюту лише в еквіваленті 100 000 грн на день за наявності валюти у банку.

Строки облігацій варіюються від двох місяців до 1,5 року, дохідність – від 3–4% у доларі до 12–18% у гривні.

Тут варто наголосити, що при інвестуванні у військові облігації банки, переважно, не беруть високих комісій за операції. Проте при купівлі звичайних ОВДП комісії можуть перевищувати 1000 грн. Деякі банки, на жаль, враховують свої комісії у ціні продажу облігацій для клієнта (саме тому одна й та сама облігація може мати різну дохідність в різних банках).

Що відбувається на ринку акцій українських емітентів?

Я особисто не розглядав купівлю акцій в Україні вже років вісім, бо ризики такого інвестування перевищували потенційну дохідність. І був правий: з 2014 року індекс Української біржі виріс на 5% в гривні!

Тепер, незважаючи на війну, акції українських емітентів можуть бути цікавим довгостроковим вкладенням. На ринку зараз торгуються декілька якісних емітентів: Райффайзен Банк, Укрнафта, МХП, «Кернел» та «Астарта». Інші акції, що доступні на біржі, поки розглядати не рекомендуємо

Тож ідея в тому, що акції вказаних емітентів втратили 40–60% вартості у доларовому еквіваленті. Це дуже багато навіть у військовий час. Бізнес компаній продовжує функціонувати, прямі фізичні втрати та непрямі (доходи) не становлять 60% від вартості всієї компанії.

За наступні 2-3 роки такий інструмент може примножити капітал у 2-3 рази. Та варто завжди пам’ятати, акції – інструмент без фіксованої дохідності, немає жодної гарантії їх зростання в майбутньому. 

Куди ж краще вкладати кошти?

Найкращі інвестиційні можливості завжди приходять у скрутні часи (Велика депресія в США, криза доткомів, COVID, війни). Зараз в Україні війна, але ми віримо в перемогу, і настане час відбудови країни та шалених інвестицій у її розвиток. Якщо у вас є заощадження, які ви хочете зберегти або навіть збільшити, то цікаві варіанти є всередині країни.

Для кращого розуміння фактичних дохідностей у різних інструментах пропонуємо ознайомитись з таблицею. За основу розрахунків взятий період інвестування у шість місяців.

Порівняльна таблиця очікуваного доходу за 6 місяців, % у гривні

Аналітика ОВДП і не тільки
Всі свіжі інсайти, новини та дослідження доступні першими для підписників телеграм боту. А деякі ексклюзивні матеріали доступні тільки там. Приєднуйтесь!

Інші новини

Scroll to Top