fbpx

Нас не зламати: як контрнаступ ЗСУ поліпшив макропрогноз для України

Події на фронті відбуваються доволі динамічно. За останні три місяці силами ЗСУ було звільнено Харківську область, частину Херсонської області та декілька населених пунктів на Донбасі. Водночас росія почала масштабний терор населення по всій території України, здійснюючи щотижневі ракетні обстріли об’єктів енергетичної і критичної інфраструктури. Як сукупність факторів змінює очікування щодо тривалості війни та потенціалу економічного відновлення України, розповів Mind директор з інвестицій, голова офісу R&D Capital Times Артем Щербина.

Команда Capital Times презентувала щорічний макроекономічний огляд у середині серпня, прогнозуючи закінчення активних бойових дій у ІІ–ІІІ кварталах 2023 року. Ми зберігаємо такі очікування й надалі, проте поточні події показали необхідність у перегляді деяких макропоказників у бік поліпшення. Тож у цій статті наводимо основні зміни в наших очікуваннях та аргументуємо майбутню динаміку економіки України.

Як зміни очікують на економіку України?

Базовий сценарій передбачає завершення активних бойових дій на 75% території України в ІІ кварталі 2023 р. Частина територій, що були захоплені армією російської федерації, залишаться під окупацією. На цих територіях війна продовжиться, хоча й буде локалізована, подібно до сценарію війни на Донбасі у 2015 році. Під активною фазою бойових дій розуміється перманентний ракетний обстріл території України за межами фронту, використання території білорусі армією рф для дислокації ракетних військ та артилерії, відсутність багатосторонніх дипломатичних перемовин.

За підсумками 2022 року економіка України скоротиться на 31% (проти нашого прогнозу в -34% у серпні). Ми також поліпшуємо очікування щодо відновлення ВВП в наступні роки: +2,9% – у 2023 році, +6,0% – у 2024-му (проти серпневих +0,7% і +4,3% відповідно). Однак Capital Times залишається одним із найбільших песимістів на 2023 рік (НБУ очікує зростання на +4%, МВФ – +3,5%, деякі інвестиційні компанії пишуть про +8%!).

Пояснимо логіку наших розрахунків.

  1. По-перше, військові дії продовжуватимуться у І–ІІ кварталах 2023 року, що стримуватиме відновлення економіки.
  2. По-друге, Україна стає нетто-імпортером, що негативно впливає на розрахунок номінального ВВП.
  3. По-третє, другий рік війни знизить активність споживання домашніми господарствами, оскільки 7 млн українців продовжують перебувати за кордоном.
  4. І останнє, інфляція очікується на рівні 19%, що утримуватиме дефлятор ВВП на високому рівні – це знижує показник реального ВВП.

Поліпшення нашого прогнозу пов’язано з обсягами фінансової допомоги державі, що зростають. Це дозволяє збільшувати державні витрати, нарощувати капітальні інвестиції у відновлення інфраструктури тощо.

У номінальних величинах ми очікуємо розмір ВВП у 2022 році на рівні $151 млрд, у 2023-му – $144 млрд, у 2024-му – $160 млрд. Очікуємо вихід на довоєнний рівень економіки України не раніше ніж у 2026 році за умови відсутності нової ескалації на війні.

Нас не зламати: як контрнаступ ЗСУ покращив макропрогноз для України

Що очікує на валютний ринок?

Україна з початку березня живе за трьома валютними курсами: офіційний, банківський і готівковий. Вважаємо, що НБУ не змінить політику фіксованого курсу до кінця 2023 року. Передбачаємо, що у І кварталі 2023 року слабкість національної валюти знову буде відчутною, що призведе до нової хвилі росту готівкового курсу. Така тенденція спонукатиме регулятора до перегляду офіційного курсу в бік підвищення від $36,6 грн.

Перехід до інфляційного таргетування та плаваючого курсу можливий з 2024 року за реалізації базового сценарію. НБУ заявляє, що планує утримувати облікову ставку на рівні 25% (або навіть підвищити її) до 2024 р. включно. Вважаємо, що за умов прискорення економіки утримання високої вартості кредитного ресурсу буде недоцільним. Прогнозуємо помірне зниження облікової ставка до 22% і 16% у 2023 та 2024 роках відповідно.

Дефіцит валюти в першому півріччі 2022 року балансувався інтервенціями НБУ, що зумовило скорочення міжнародних резервів на $8 млрд.

До кінця року обсяги зовнішньої фінансової допомоги зростуть, тож регулятор матиме ліквідність для проведення інтервенцій на валютному ринку та забезпечення банківської системи у валюті.

Золотовалютні резерви НБУ зберігатимуться на комфортному рівні вище показника покриття 3-місячного імпорту. На кінець 2022 року вони становитимуть $24 млрд; очікується зростання до $23,5 і $26 млрд у 2023 та 2024 роках відповідно.

Нас не зламати: як контрнаступ ЗСУ покращив макропрогноз для України

Насамкінець, варто наголосити, що війна – це завжди висока невизначеність в економіці, суспільстві та політиці.

Ситуація на фронті буде прямо впливати на темпи відновлення економіки України. Ми рекомендуємо використовувати прогнозні дані лише як орієнтир у плануванні діяльності бізнесу або особистих рішень.

Віримо в ЗСУ! Віримо в Україну! Перемога за нами!

Повну версію Макродослідження можна отримати в боті Capital Times за донат на Благодійний Фонд «Діти Героїв» за посиланням.

Всі свіжі інсайти, новини та дослідження доступні першими для підписників телеграм боту. А деякі ексклюзивні матеріали доступні тільки там. Приєднуйтесь!

Інші новини

Прокрутити вгору