fbpx

Доля ІТ у ВВП України зросте з поточних 5% до 15% у 2030 році

     Станом на серпень 2022 р. активні бойові дії проходять на територіях, які генерували приблизно 21% ВВП України до війни. Загальні прямі збитки тільки Донецької, Харківської та Луганської областей досягають мінімум 53 млрд дол. Потреби у відновлені всієї економіки України до довоєнного стану оцінюються KSE Institute мінімум у 200 млрд дол. (без урахування непрямих втрат бізнесу та держави). Звичайно, за таких умов змінюється вся економіка України.

Які галузі підтримуватиме уряд?

     Ми передбачаємо, що номінальний ВВП України становитиме 4 640 млрд грн у 2022 р. (діапазон похибки прогнозу 4 330 — 4 980 млрд грн). Основний вклад залишиться за оптовою та роздрібною торгівлею, сільським господарством та переробною промисловістю. Значно втратять добувна промисловість (низька ймовірність відновлення галузі через втрату виробничих потужностей у металургії та портів Азовського моря) та будівництво.

     Ми очікуємо, що уряд буде стимулювати розвиток ІТ та переробної галузей, які мають високу додану вартість, а також соціальної сфери з метою підвищення рівня добробуту населення та забезпечення необхідних стандартів життя для повернення мігрантів та заробітчан. Доля сервісів в економіці виросте з 54% у 2021 р. до 65% у 2030 р.

Яку динаміку показує IT-галузь?

     Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну більшість галузей, особливо експортно-орієнтованих, зазнали значних втрат. ІТ — єдина галузь, яка не тільки не скоротилася з початком війни, а і зросла на 23% за 6 міс. 2022 р. у порівнянні із відповідним періодом 2021 р. За даними актуальних опитувань, більше як 85% ІТ-компаній повністю або майже повністю відновили свою ділову активність, а 63% показали позитивний фінансовий результат за І-ІІ кв. 2022 р.

     Загалом, обсяг експорту ІТ послуг перевищить 8 млрд дол. у 2022 р. та наблизиться до 12 млрд дол. за підсумками 2024 р. Кількість ІТ-спеціалістів може досягти 500 тис. осіб через 3 роки на фоні активної популяризації галузі та зміни профіля діяльності багатьох українців. Доля ІТ у ВВП України зросте з 5% у 2021 р. до 15% у 2030 р. та стане вираженою конкурентною перевагою української економіці в центрально-європейському регіоні.

     Варто зазначити, що ситуація для сервісних та продуктових ІТ-компаній відрізняється: у той час, як більш гнучкі та мобільні аутсорсингові компанії з початком війни якщо і «просіли», то незначною мірою, то продуктові компанії, особливо орієнтовані на внутрішній ринок, проводили скорочення та закривали до 50% проєктів. Загалом, ми очікуємо зростання ринку ІТ-послуг на 20–25 % за результатами 2022 р., зі збереженням темпів росту впродовж наступних трьох років. Продуктові компанії зростатимуть набагато повільніше. Важливими чинниками для цього будуть покращення безпекової ситуації в Україні, здатність компаній залучати нових клієнтів у наявних умовах, та бажання релокованих закордон фахівців повернутися.

     На пропозицію ІТ послуг суттєво впливатиме велика кількість «світчерів» — фахівців з інших галузей, які втратили роботу під час війни й намагатимуться перейти в ІТ. На відміну від довоєнної ситуації, ринок праці в ІТ-галузі зараз не є орієнтованим на кандидата. Кількість вакансій для спеціалістів Junior-позицій зменшилася на 80%, у той час, як попит на фахівців Senior-рівня не зменшився.

     Важливим трендом є також скорочення кількості ІТ-фахівців у непрофільних компаніях. Найбільших втрат зазнали компанії, залучені до електронної комерції та ритейлі: з багатьма фахівцями попрощались Rozetka та «Алло», а група компаній EVO (Prom.ua, kabanchik.ua, shafa.ua) скоротила майже 40% штату.

Поділитись 👉🏻

Facebook
Twitter
LinkedIn

Команда Capital Times підготувала велике макроекономічне дослідження.
Повна 30 сторінкова версія доступна у нашому телеграм боті за  донати у фонд Діти Героїв, партнером якого є Capital Times.

Після переходу в Телеграм – натисніть кнопку “Старт” 👇🏻

Scroll to Top